.jpg) 
          Reseptejä arkeen ja juhlaan
Inspiraatiota kotikokkailuun
Herkullinen ruoka kuuluu niin kiireiseen arkeen kuin elämän tärkeisiin juhlahetkiinkin. Haluamme tarjota sinulle inspiraatiota molempiin – siksi julkaisemme kuukausittain uusia, ajankohtaisia reseptejä, jotka seuraavat vuodenaikoja ja sesonkien parhaita raaka-aineita.
Pikkelöity kurpitsa
Tarvitset;
- Talvikurpitsaa
- Väkiviinaetikkaa 1/3 osaa
- Sokeria 2/3 osaa
- Vettä 3/3 osaa
- Mausteeksi esimerkiksi neilikkaa
Tee näin
Voit laskea pikkelinesteen tarpeen niin että puolet käytettävästä kurpitsan määrästä olisi valmista pikkelilientä. Esimerkiksi 1kg kohden kurpitsaa tarvitset noin 0,5 litraa valmista pikkelilientä.
Pikkeliemi taas lasketaan niin että otat esimerkiksi 1 dl etikkaa, 2 dl sokeria ja 3 dl vettä.
Kiehauta vesi ja etikka, lisää sokeri ja anna sen liueta.
Arkisto
Moules Meunière ja valkosipuli-focaccia
Ohje on 4 hengelle, jos suunnittelet annosta pääruoaksi niin tuplaa resepti. Jos haluat tehdä reseptin laktoosittomana, korvaa maitotuotteet laktoosittomilla tuotteilla.
Tarvitset
- Tuoreita sinisimpukoita 1 kg
Liemeen
- Shalottisipulia 150g
- Valkosipulia 50g
- Punaista chiliä 25g
- Oliiviöljyä paistamiseen
- Voita 100g paistamiseen
- Simpukkafondia 2,5 dl, voit myös korvata kasvisliemellä. Kunhan nesteen määrä on sama.
- Valkoviiniä 3,5 dl (Valitse simpukoille sopiva viini, jos haluat tarjoilla loput pullosta ruokajuomana)
- Kuohukermaa 2,5 dl
- Tuoretta sitruunaa 500g
- Lehtipersiljaa tai tavallista persiljaa n.50g
Putsaa sinisimpukat rapsuttamalla kovettumat ja mahdolliset levän jäämät pois. Älä käytä parasta veistäsi, tylsempikin veitsi, sakset tai puukko käy tähän hyvin. Joukossa saattaa olla kuolleita simpukoita mukana, poimi ne pois ennen valmistusta. Tunnistat ne siitä että ne ovat auenneet jo kun aloitat putsaamisen. Kopauta auenneita simpukoita altaan reunaa vasten, jos ne eivät sulkeudu, ne ovat pilalla. Poimi ne pois ja heitä biojätteeseen. Huuhtele käytettävät simpukat kylmällä vedellä.
Kun olet putsannut simpukat, laita ne siivilään ja siivilän alle astia joka nappaa valumisveden talteen ja siirrä ne kylmään odottamaan.
Voit tehdä simpukat ja liemen valmiiksi etukäteen kylmään odottamaan, tässä tapauksessa lisää persilja vasta tarjoillessa.
Valmistus
- Kuori ja hienonna shalottisipuli, valkosipuli & chilit mahdollisimman pieneksi
- Raasta sitruunoista kuori ja purista mehu
- Hienonna persilja. Lisää se viimeisenä. Voit säästää osan annosten koristeluun
- Valitse kannellinen kattila mihin saa simpukat mahtumaan, mielellään laakeapohjainen ja niin että vain puolet kattilasta täyttyy simpukoista. Kantena voi myös käyttää esimerkiksi sopivan kokoista foliopalaa.
- Lämmitä öljy, lisää voi, odota että voi alkaa tiristä hieman ja lämpö tuntuu kämmentä vasten. Lisää sipuli & chili. Freesaa läpikuultavaksi
- Lisää simpukkafondi ja valkoviini-poksauta kuplivaksi
- Lisää kerma, anna kiehahtaa mutta älä keitä.
- Lisää sitruunamehu & kuori-maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan.OPTIO; Jos haluat tehdä esivalmistelut ennakkoon, jäähdytä liemi tässä vaiheessa. Kun tarjoilet ruoan, jatka kohdasta 9
- Lisää valutetut simpukat kiehuvaan liemeen, laita kansi päälle ja anna höyrystyä 2 min ajan. Lisää leikattu persilja ja pyöräytä reikäkauhalla pohjan kautta simpukat ympäri.
- Annostele simpukat syviin kulhoihin tai keittolautaselle käyttämälllä reikäkauhaa. Lisää lautasille loput liemestä ja tarjoile focaccian kanssa. Voit lisätä leikattua persiljaa koristeeksi annosten päälle.
Focaccia
4 hengelle
Tarvitset
- 225g vehnäjauhoa
- 250g durumjauhoa
- 15g tuoretta hiivaa
- 1rkl sokeria
- 1rkl suolaa
- n 3 dl vettä (kädenlämpöistä)
Yrttiöljy pinnalle
- Rosmariinia
- Suolaa
- Valkosipulia
- Oliiviöljyä
Valmistus
Liota hiiva kädenlämpöiseen vesitilkkaan( n.1/2 dl). Sekoita joukkoon sokeri ja anna seoksen seistä viitisen minuuttia. Sekoita seokseen loppu vesi, jauhot ja suola. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista, pehmeää ja kimmoisaa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa ½ tuntia. Kaada taikina työpöydälle ja vaivaa kunnolla saadaksesi ilmat ulos. Kauli tai taputtele taikina käsin noin 1 ½ cm paksuiseksi levyksi ja nosta jauhotetulle pellille tai uunivuokaan (leivinpaperi alla).
Murskaa yrtit ja valkosipuli veitsellä tai morttelissa, lisää suola ja öljy (1/3 yrttejä ja 2/3 öljyä). Levitä öljy ja valkosipuli leivän pinnalle ja painele koloja sormillasi leivän pintaan niin että makuaineet imeytyvät leivän sisälle. Anna leivän kohota kaksinkertaiseksi.
Paista uunissa 200 asteessa n. 15 min tai kunnes se on kypsää. Mausta sormisuolalla ja pirskottele päälle oliiviöljyä.
Ras el Hanout -maustettua karitsan paahtopaistia, harissaöljyssä paahdettua porkkanaa ja perunaa
Ohje on 4 hengelle
Tarvitset kartisaan;
Karitsan paahtopaistia 600g (4 kpl)
Ras el Hanout -mausteseosta 20g (löytyy suurempien kauppojen maustehyllyistä, tai vaihtoehto alempana tehdä itse)
Ruokaöljyä 2 rkl (paistamiseen)
Voita 15g (paistamiseen)
Suolaa ja pippuria
Lisukkeisiin;
Porkkanaa 8 kpl (jos haluat väriä annokseen voit ostaa keltiaisia tai violettejä porkkanoita ja tehdä sekoituksen)
Perunaa, ohutkuorista 500g
Suolaa ja pippuria
Harissaöljyyn;
Harissa maustetahnaa 10g/n. 1 rkl (löytyy suurempien kauppojen maustehyllyistä)
Rapsi- /rypsiöljyä 3 rkl
Sokeria 1 rkl
Koristeluun;
Tuoretta ruohosipulia 10g (käytä loput alempana löytyvään yrttiöljyyn)
Gremolataan;
Tuoretta basilikaa 20g
Tuoretta lehtipersiljaa/persiljaa 20g
Loput koristelun ruohosipulista
Sitruunaa 1 kpl (kuori + mehu)
Oliiviöljyä 2 rkl
Valkosipulia 1 kynsi
Sokeria
Suolaa
Optio; itsetehty Ras el Hanout
1 osa rouhittua kardemummaa
1 osa jauhettua neilikkaa
1 osa jauhettua kanelia
1 osa jauhettua muskottipähkinää
1 osa jauhettua inkivääriä
1 osa jauhettua kurkumaa
1 osa jauhettua korianteria
Halutessa voi lisätä esimerkiksi jauhettua paprikaa & juustokuminaa samoissa suhteissa. Sekoita ja laita ilmatiiviseen kuivaan purkkiin. Säilyy pitkään maustehyllyssä.
Lisäksi, jos haluat väriä ja korostaa annoksen makuja voit tehdä helpon kylmän gremolata-yrttilöljyn lihan kaveriksi.
Tee näin;
Pese sitruuna huolellisesti, käytä mieluiten luomusitruunaa silloin kun on tarkoitus raastaa kuorta. Leikkaa yrteistä lehdet karkeasti, pieni määrä varsia ei haittaa.
Purista sitruunan mehu ja raasta kuori, raasta vain kuoren keltaista osaa. Kuori valkosipulin kynsi ja hienonna hieman.
Käytä sauvasekoitinta, blenderiä, kutteria tai morttelia.
Lisää yrtit, valkosipuli, sitruunan mehu, kuori ja pieni määrä sokeria valitsemaasi sekoitustyökaluun. Poraa ne karkeasti, lisää öljyä vähitellen. Resepti on suuntaa antava, joten saat tehdä gremolasta juuri niin karkeaa tai sileää kun itse haluaa. Maista happo, suola, sokeri ja halutessa lisää hieman rouhittua mustapippuria. Anna tekeytyä jos mahdollista, mutta älä laita jääkaappiin tai muistaa ottaa hyvissä ajoin esille ennen tarjoilua ettei öljy kovetu.
Lisuke;
Tee harissaöljy.
Pese porkkanat ja perunat. Anna valua/kuivua.
Poista porkkanoista tupsut jos ovat multaisia, muuten pitkittäin puoliksi tai rouheasti vinopalaa. Leikkaa peruna haarukkapaloiksi.
Laita porkkanat uunivuoan pohjalle, lisää harissa öljyä ja pyörittele läpi. Lisää suola ja pippuri.
Pöyrittele leikatut perunat harissa öljyssä erillisessä kulhossa, mausta vielä suolalla ja pippurilla.
Voit pitää nämä erillään kun paahdat, tai laittaa samaan uunivuokaan perunat alle ja porkkanat pinnalle nätissä rivissä.
Lämmitä uuni 220c ja paahda juureksia noin 12-15 minuuttia tai kunnes kypsiä ja pinnassa haluttu väri.
Lisää pintaan leikattu ruohosipuli ja tarjoile.
Optio; tässä vaiheessa voita lisätä gremolatan juureksien tai lihan pintaan, tai laittaa sen pöytään tarjottavaksi.
Karitsa;
Renssaa varovasti karitsasta kalvot ja tarpeen tullen ylimääräinen rasva pois. Taputtele talouspaperilla pinta kuivaksi lihasnesteestä. Temperoi huoneenlämmössä 30 min ennen paistamista.
Kuumenna paistinpannu hellalla, lisää öljy. Älä polta öljyä, mutta odota että pannu on kuuma.
Lisää paahtopaistit pannulle, älä käännä ennen kuin pinta on saanut halutun värin. Kääntäessä lisää voi, voit pihtejä käyttäen ruskistaa paahtopaistin kauttaaltaan. Lisää pintaan suolaa ja pippuria.
Ota lihat pois pannulta uunipellille. Anna jäähtyä hieman ja ripottele Ras el hanout pintaan koko paahtopaistin ympäri. Tämän voi tehdä etukäteen, ja loppukypsennyksen kun ruokailu lähenee.
Lämmitä uuni 200c asteeseen.
Kypsennä sisälämpömittarin avulla 52c asteeseen. Kun paksuin paisti on halutussa lämpötilassa, ota ne pois uunista ja anna vetäytyä folion alla. Lämpötila nousee 54c, joka pitää lihan mureana ja mehukkaana.
Optio; jos et omista lämpömittaria, tai et halua lihaa roséna voit tehdä sen ylikypsänä. Toista kohdat 1-4, mutta lämmitä uuni vain 120 asteeseen. Kääri lihat folioon etukäteen, ja uunita noin 3-4 tuntia. Voit myös käyttää muuta karitsan tai lampaan osaa, mutta ota huomioon että isommat palat kuin ohjeessa oleva kestää pidempään saada ylikypsäksi.
Poista folio, viipaloi vedossa ollut liha viipaleiksi ja tarjoile heti.
Suklaa Pot de Crème ja Paahdetut Suklaakrutongit
Helppo ja näyttävä jälkiruoka suklaan ystäville – tämä herkku kerää taatusti kehuja!
Ainekset (6 hengelle)
Pot de Crème
- 5 dl laktoositonta kuohukermaa
- 6 kpl isojen kananmunan keltuaisia
- 1 dl sokeria
- 100 g tummaa suklaata
- 1 tl vaniljasokeria
Suklaakrutongit
- 150 g vaaleaa leipää (ei tarvitse olla tuoretta, mutta helposti leikattavaa)
- 150 g maitosuklaata
Koristeluun
- 50 g valkosuklaata
- 100 g tuoreita marjoja
Valmistus
Pot de Crème
1. Kiehauta kerma kattilassa – älä kuitenkaan keitä, vaan anna pulpahtaa.
2. Sulata tumma suklaa kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Varo, ettei seos pala pohjaan.
3. Sekoita sokeri, vaniljasokeri ja keltuaiset kulhossa. Älä vaahdota.
4. Anna kermaseoksen jäähtyä hetki, kunnes se ei enää höyryä.
5. Kaada suklaakerma pienissä erissä muna-sokeriseokseen samalla sekoittaen.
6. Kuumenna uuni 160 °C.
7. Valitse uuninkestävät kulhot ja aseta ne reunalliseen uunivuokaan.
8. Kaada suklaaseos tasaisesti kulhoihin.
9. Lisää uunivuokaan vettä niin, että sitä on noin puoleen väliin kulhojen ulkoreunaa.
10. Paista 160 °C noin 1 tunti. Tarkista hyytyminen varovasti, ja nosta vuoka pois uunista – varo kuumaa vettä.
11. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen jääkaappiin siirtämistä.
Voit valmistaa Pot de Crèmen etukäteen ja nostaa hetkeksi huoneenlämpöön ennen tarjoilua – näin suklaan täyteläinen maku pääsee oikeuksiinsa.
Suklaakrutongit
1. Kuumenna uuni 180 °C.
2. Leikkaa leipä kuutioiksi.
3. Pyörittele leipäkuutiot pienessä määrässä öljyä ja ripaus suolaa.
4. Levitä leipäpalat tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille.
5. Paista noin 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita. Jos paistat isomman määrän, sekoita välillä tasaisen paistotuloksen varmistamiseksi.
6. Jäähdytä huoneenlämmössä. Älä peitä kuumana, jotta ne säilyttävät rapeutensa.
7. Sulata maitosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa (suklaa palaa helposti, joten tarkkaile sulamista).
8. Pyörittele krutongit suklaassa ja aseta ne erilleen toisistaan leivinpaperille.
9. Siirrä jääkaappiin kovettumaan.
Voit valmistaa suklaakrutongit etukäteen – ne säilyvät hyvin rapeina jääkaapissa.
Tarjoilu
1. Annostele Pot de Crème tarjoilukulhoihin.
2. Ripottele pinnalle suklaakrutonkeja.
3. Koristele valkosuklaaraasteella ja tuoreilla marjoilla.
Grillattua meribassia, peperonataa, polentaa ja vesikrassikastiketta
Ainekset 4 hengelle
Meribassi
- 800 g meribassifileetä (voit käyttää myös kuhaa)
 – Saatavilla isoista kalatiskeistä ja kalatukuista.
Peperonata
- 1 keltasipuli (n. 50 g käyttöpaino)
- 25 g valkosipulia
- 150 g punaista paprikaa
- 150 g keltaista paprikaa
- 250 g kirsikkatomaatteja
- ½ punttia lehtipersiljaa
- ½ punttia basilikaa
- ½ punttia kevät- tai ruohosipulia (säästä osa koristeluun)
Polenta
- 100 g polentajauhoa
- 1 dl valkoviiniä
- 1 dl kasvislientä
- 3–4 dl vettä
- Suolaa
- (Halutessa: parmesaania, yrttejä)
Vesikrassikastike
- 250 g crème fraîchea
- 50 g vesikrassia
- 1 sitruuna (kuori ja mehu)
- Suolaa
- Mustapippuria
Valmistusohjeet
Grillattu meribassi
- Poista ruodot v-leikkuulla ja tarkista filee nyppimällä loput ruodot tarvittaessa.
- Kuumenna grilli kunnolla – kuuma ritilä estää kalan tarttumisen.
- Kuivaa kala talouspaperilla. Voit voidella nahkapuolen kevyesti öljyllä tai käyttää vuokasprayta.
- Grillaa file nahkapuoli alaspäin, paina kevyesti ja käännä metallilastalla. Ripottele suolaa lihapuolelle.
- Halutessasi voit valmistaa kalan etukäteen ja lämmittää sen ennen tarjoilua 200 °C uunissa noin 4 minuutin ajan.
Peperonata
- Leikkaa sipulit ja paprikat suikaleiksi, puolita tomaatit ja hienonna yrtit.
- Kuullota sipulit ja paprikat oliiviöljyssä kunnes pehmenevät.
- Lisää tomaatit ja anna hautua rikki. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
- Mausta suolalla, pippurilla ja halutessa tilkalla viinietikkaa tai viiniä.
- Lisää yrtit, maista ja säädä maku. Voit valmistaa peperonatan ennakkoon ja lämmittää matalalla lämmöllä ennen tarjoilua.
Polenta
- Kuumenna valkoviini, kasvisliemi ja vesi kiehuvaksi.
- Vatkaa polentajauhot nesteeseen ohuena nauhana.
- Hauduta miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen, kunnes koostumus on sileä ja kypsä (ks. paketin ohje).
- Mausta suolalla ja halutessasi parmesaanilla tai yrteillä.
- Kaada polenta vuokaan, jäähdytä. Tarjoiluvaiheessa paista 200 °C uunissa 8–12 min, kunnes pinta saa väriä.
 Voit myös tarjoilla polentan pehmeänä puuromaisena versiona tai leikata siitä paloja ja paistaa pannulla rapeiksi.
Vesikrassikastike
- Raasta sitruunankuori ja purista mehu.
- Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Lämmitä varovasti kattilassa juuri ennen tarjoilua – älä keitä.
Hiillostettua siikaa, varhaisperunaa, katkarapuja & basilika-voikastiketta
Raikas, kesäinen ja yksinkertaisen hyvä.
4 hengelle
Ainekset
Siika
- Siikafileetä 800 g
Lisuke: tilliperunat
- Varhaisperunaa 500 g
- Tuoretta tilliä 25 g (½ punttia + vähän koristeluun)
- Voita 50 g
- Suolaa
Katkaravut
- Tuoreita katkaravun pyrstöjä 100 g
Basilika-voikastike
- Kananmunan keltuaisia 2 kpl
- Sitruunamehua 1 rkl
- Voita 100 g
- Basilikaa 50 g (1 puntti)
- Vettä 1 rkl
- Pieni ripaus suolaa
Valmistusohjeet
Siika
- Poista fileistä rasva ja ruodot. Leikkaa 80 g annospaloja.
- Hiillosta nahkapuoli kaasupolttimella tai paista kuumalla pannulla: suolaa kuuma pannu, aseta kuivatut kalat nahkapuoli alaspäin. Huomioi, että pannulla syntyy savua – käytä tehokasta liesituuletinta.
- Aseta hiillostetut kalat uunipellille pareittain nahkapuoli ulospäin, lihapuolet vastakkain. Ripottele lihapuolelle hieman suolaa. Kypsennä 200 °C uunissa juuri ennen tarjoilua, noin 4–5 minuuttia.
Tilliperunat
- Keitä perunat suolavedessä.
- Hienonna tilli (vältä varsia).
- Sulata voi.
- Valuta perunat, lisää voisula, tilli ja ripaus suolaa. Sekoita varovasti ja tarjoile.
Katkaravut
- Valuta ravut huolellisesti. Kuivaa tarvittaessa kevyesti tai purista hellästi ylimääräinen neste pois.
Basilika-voikastike
- Erottele keltuaiset. Nypi basilikan lehdet.
- Sulata voi ja anna jäähtyä alle 65 °C:seen (pidä kuitenkin juoksevana).
- Lisää kulhoon sitruunamehu, vesi, keltuaiset, basilika ja suola.
- Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Kaada voisulaa vähitellen ohuena nauhana samalla sauvasekoittimella poraten, kunnes kastike emulgoituu ja paksuuntuu.
- Kastike on valmis. Voit tehdä sen etukäteen ja säilyttää jääkaapissa. Lämmitä varovasti kattilassa juuri ennen tarjoilua, koko ajan sekoittaen.
Viimeistely
Koristele annos tillitupsuilla ja katkaravuilla. Tarjoile heti.
